תפריט ראשי

4 דברים שלמדנו על הימורים (הודות למדע)

נשלח על ידי: למונרי, Aug 24, 2022, 12:41 PM

« הקודם - הבא »

למונרי

1. עד לא מזמן, הקהילה הפסיכיאטרית התייחסה להימורים פתולוגיים כאל התנהגות טורדנית־כפייתית, והם סווגו יחד עם הפרעות כמו קלפטומניה, פירומניה וטריכוטילומניה (מריטת שערות). רק ב־2013, במהדורה החמישית של ספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי, DSM, שונה הסטטוס של ההימורים הפתולוגיים והם נכללו בראשונה תחת המטריה של הפרעות ההתמכרות.

על בסיס הידע המדעי שהצטבר עד אז, נטען כי הדחפים שמניעים את המהמר הפתולוגי קשורים בהשתוקקות לעונג מהיר, בדומה לדחפים המניעים בני אדם להתמכר לסמים ולאלכוהול, ולא נובעים מצורך להקל על חרדה, המאפיין את ההתנהגות הכפייתית. כך למשל, הראה מחקר מ־1992 כי גמילה מהימורים מלווה בשורת סימפטומים פיזיולוגיים רחבה יותר מאשר גמילה מסמים – נדודי שינה, כאבי ראש, מעי רגיז, אובדן תאבון, חולשה גופנית, דופק מואץ, כאבי שרירים, קשיי נשימה וצמרמורת. במחקר אחר, שנערך כעבור כעשור, נבדקו תגובות עצביות במוח שנלוות להתנסות במצבים של רווח והפסד כספי. התברר כי הן דומות לאלו שנצפו אצל מכורים לקוקאין בעת שקיבלו את המנה שלהם.

המחקר על הימורים מסייע למדענים להגדיר מחדש את המושג התמכרות. בעבר, נהגו המומחים לחשוב על התמכרות כעל תלות בחומר כימי; כיום הם מגדירים אותה כרדיפה חוזרת ונשנית אחר חוויה מתגמלת, ללא התחשבות בהשלכות השליליות שעשויות להיות לה.

2. לעתים קרובות מהמרים טועים לחשוב שמשחקים כמו רולטה או בחירת מספרי לוטו כרוכים במידה כלשהי של מיומנות (פסיכולוגים מכנים תופעה זו "אשליית השליטה"). במשחקים שדורשים מיומנות, כמו כדורגל, החטאה של כדור שנבעט לעבר השער נתפשת כ"כמעט שער", ומלווה בריגוש שמעודד את השחקן להמשיך לנסות לבעוט, ולהרגיש כי סיכוייו משתפרים. לעומת זאת, במשחקי מזל החמצות מן הסוג הזה אמורות להיות חסרות משמעות – הרי "כמעט זכייה" אינה רומזת דבר על האפשרות לזכות בעתיד. ואולם, במחקר מ־2010 נמצא כי מצבים של "כמעט זכייה" במשחקי מזל נתפשים בדיוק כמו אותה החמצה מול השער – הם מייצרים הטיות קוגניטיביות שמגבירות את התחושה כי הזכייה קרובה מתמיד וכי היא תלויה בכישורינו. אצל מהמרים כבדים, הפעילות המוחית הנלווית למצבי "כמעט זכייה" גדולה יותר – עד שלעתים היא מדמה מצב של זכייה אמתית.

מכונות המזל בקזינו יציגו יותר מצבים של "כמעט זכייה" מאשר החמצה אקראית – כך הן מחדירות בשחקנים אשליית שליטה שגורמת להם להמשיך ולהמר. אין פלא, אם כך, שמרבית המכורים להימורים נוטים לשחק במכונות אלקטרוניות (מכונות מזל, מכונות פוקר ומסופי לוטו) יותר מאשר במשחקי שולחן כמו בלאק ג'ק.

3. האזור הפעיל במוח בעת ההימור הוא זה שבו מיוצר הדופמין, מוליך עצבי המקושר בין היתר למערכת החיזוק במוח ולתחושת העונג. על מידת המעורבות של דופמין במשיכה להימורים מעידים, במפתיע, דיווחים על תופעות לוואי של תרופות לחולי פרקינסון. מחלת הפרקינסון היא הפרעה ניוונית של מערכת העצבים, והיא מאופיינת בקשיחות בשרירים, חוסר יציבות ורעידות בלתי נשלטות. הגורם למחלה הוא פגיעה בתאי עצב שמייצרים דופמין, ובמשך שנים הבחינו חוקרים כי מספר גדול יחסית של חולי פרקינסון – 2%־7% – הם מהמרים כפייתיים. מחקר מ־2005 עקב אחר 11 חולים שפיתחו התמכרות להימורים. נמצא כי ההתמכרות הופיעה כשלושה חודשים אחרי שהם החלו לקבל תרופות לטיפול בתסמיני פרקינסון, כמו לבודופה, שמגבירות את רמות הדופמין במוח. כאשר השימוש בתרופה הופסק, חלפו תופעות ההתמכרות להימורים.

4. התגובה הרגשית שלנו להימור תלויה באופן שבו אנו תופשים את התוצאה ואת החלופות שלה. אנו מרגישים טוב יותר עם הפסד בהימור שבו יכולנו להרוויח עשרה דולרים, מאשר בכזה שבו הובטחו לנו 90 דולר. רווח של 50 שקל מרגש יותר כאשר הסיכויים הם 10% מאשר כאשר הסיכויים הם 90%, אף שבשני המקרים זכינו בסכום זהה לגמרי. חוסר הרציונליות הזה מתגלה ביתר שאת כשזה מגיע למהמרים קבועים.

ב־1994 ביקש החוקר הבריטי מארק גריפיתס מקבוצה של 60 איש "לחשוב בקול רם" בשעה ששיחקו במכונות מזל. מחצית מהנסיינים שלו היו מהמרים קבועים, והם התבלטו בהערות הלא רציונליות שהשמיעו. כך למשל, הם נטו להאניש את המכונה ("המכונה הזאת אוהבת אותי"), דיברו אליה וקיללו אותה ("קדימה, את לא מתכוונת לשלם לי היום?", "ממזרה אחת!") ונטו לספק הסברים לא רציונליים להפסדים שלהם ("הפסדתי כי לא הייתי מרוכז"). מהמרים מזדמנים, לעומת זאת, התייחסו להפסדים ולזכיות שלהם בצורה רציונלית למדי ("שיט!", "הפסדתי פאונד בסיבוב הזה", "אני חושב שהרווחתי 40 סנט כרגע"), ונטו להתבדח במהלך המשחק.

בוצעה עריכה ל יוני 10, 2018 על ידי Brave Battle
סלבדור דאלי

Rol

מעניין מאד. תודה על הבאת הכתבה.

פחות או יותר מסכם כל מה שאנחנו אומרים פה כבר שנים.

מהמרים חושבים שהם רציונלים אבל לרוב הם לא, והמוח שלהם משחק איתם יותר מאשר הם משחקים בו.

בגלל זה חשוב לדעתי להבין קודם כל את המנגנון שמניע אותך, ולנסות לנטרל אותו, במקום "ללכת עם התחושות שלך".

is rolling

Omeshy

$world cheatah$

סקונה

פשוט אפשר לא לשלוח ליגת ווינר בכדורסל בכלל וניראה לי שזה אפשרי אם כל אחד יסכים פה ☝️☝️☝️

אני לא שולח יותר ליגת ווינר שבממוצע אני מבזבז קרוב ל7000 אלף בחודש על הליגה הזאת הפסד או רווח שלהם זה החלטה. שלהם

כי אני מהיום לא שולח ליגת ווינר הישראלית בכדורסל עד שיורידו תאיר ב מצידי גם בעוד שנתיים

ושאני מחליט משהו אני עומד בזה

אז שכל אחד יהייה אם ההחלטה שלו ומי שמסכים זה רק יהייה רווח שלנו לבסוף

כרגע הווינר מפסיד ברשימות שלי פה בסדר ממוצע 7000 אלף שקל

בהצלחה למי שמשכיל ותודה 🤩🤘🤘👏
Your time is limited, so don't waste it living someone else's life

Hocaram

לא משנה כמה קשים החיים עלולים להראות, תמיד יש משהו שאתם יכולים לעשות ולהצליח בו".